Skip to Content

Баня в кънтри стил

05788  Country (Кънтри) стилът има наистина много лица и всяко едно от тях е различно в зависимост от страната, чийто колорит той възпроизвежда. Реално могат да се променят почти всички декоративни елементи в един интериор в този стил. Естетиката на стил кънтри я привличат образите от миналото. Познатата на всички така наречена носталгия за “добрите стари времена” и простичкия живот на село в планината, например. Кънтри като тенденция е разпространен във всички страни от Стария и Новия свят. И навсякъде си има свои отличителни национални характеристики.

Гръцкият, както и американският, стил кънтри е простичък и изчистен. Баните в този стил се характеризират с бели варосани стени, които контрастират с ярко украсени врати и дограма. Минимум мебели, като правило е да са дървени и грубовати. Ярките съдове и прибори допълват образа на средиземноморския кънтри стил. Американският кънтри стил се отличава с проста, минималистична декорация, яснота на формите и функционалност.

Немският кънтри стил е по-тромав, той също се характеризира с естествени материали и декоративни детайли, като стилизирани старинни лампи, елементи от ковано желязо и антични чинии.

Баните в славянски кънтри стил се отличават преди всичко с използването на национални декоративни елементи – като например живопис, стъклопис и плочки. И, разбира се, присъствието на дърворезбата – в продължение на векове основният мотив в този тип интериор. Шарени тъкани и резбовани дървени мебели  се обединяват с шити орнаменти и бродирани картини украсяват предметите от бита. При елементите на декорацията и мебелите са използвани само естествени материали като дърво, камък, естествен корк за пода и разбира се светли тонове.

За стила кънтри е типично изобилието на текстил във всичките му вариации: върху прозорците, рядко и в меката мебел, ако я има, в банята под формата на орнаменти по стените и т.н.. Топлото дърво,  убитите разцветки, дървените греди на тавана са пък основните акценти, които правят интериора в стил кънтри толкова уютен. Този стил е най-добър за малки бани с нисък таван без изящни архитектурни детайли. Като цяло естествено тъканите, бродериите и дървото трябва да бъдат обработени така, че да бъдат влагоустойчиви.

promocii-namalenie-otstypki

Be the First!

Leave a Reply