Skip to Content

Вентилация в банята

4а  Банята е може би най-влажното място в цялото жилище. В нея човек прекарва голяма част от времето си – дали за бърз душ, или за релаксираща вана, ние сме всекидневно в нея и сутрин, и вечер.  За да се избегне образуването на мухъл, трябва да се помисли за монтирането на качествена вентилационна система. Безопасното използване на газовите котли е също важно за банята, а то е свързано с изправна система за вентилация. Има стандарти, според които минималния поток на свеж въздух през банята трябва да е 50 м3 за час.

Използването на естествена гравитационна вентилация осигурява необходимата доставка на въздух в банята. Много домакинства се спират именно на нея. Решетката трябва да е поставена далече от вратата – това е изискването за преминаване на струята чист въздух из цялата баня. По никакъв повод и начин не трябва да се покрива или закрива с други предмети. При обсъждането на плана за банята помислете най-доброто място за вентилацията в нея.

За малки бани естествената гравитационна вентилационна система е много подходяща.  При по-големи бани трябва да бъдат монтирани допълнителни вентилационни системи, които да подменят въздуха. Слагат се допълнителни решетки или се създават вентилационни канали. Идеята е да се избегне събирането на пара и образуването на мухъл, влага, също да се предпази човек от задушаване в банята.

За душ кабини е препоръчително да се поставят допълнителни вентилатори, без значение дали е отворена, или затворена кабината. И в двата случая те ще улеснят процеса на къпане и вземането на душ ще бъде приятно изживяване.

Важно е да се отбележи и фактът, че в бани с газови котли за вода, не трябва да се поставят вентилатори върху вентилационни решетки, защото има опасност от всмукване на газ, което да застраши живота на цялото семейство.

promocii-namalenie-otstypki

Be the First!

Leave a Reply