Skip to Content

Дизайн на банята – изберете си стил

moderna Правилният интериор на банята е построен върху баланса между функционалност, комфорт и естетика, както и определена смелост. Банята е най-доброто място за творчески експерименти с формите, цветовете и текстурите за разлика от другите стаи. Полета на дизайнерската мисъл  може да бъде представена в няколко основни направления.

Класически дизайн на банята

Модерната санитарна техника в този случай  се маскира като традиционни предмети. По-добре е да изберете чугунена вана с лъвски крачета и маркировка, за да може да бъде поставена не до стената, а в средата на стаята, може би дори на малък пиедестал. Разбира се, това е възможно само при големи пространства. Целесъобразно е да използвате естествен камък или мозайка за пода и стените. За баните класическа е флоралната тема, която може да се изрази във формата на корнизите, в плочките или при мазилката. Задължително  използвайте грамадни огледални панели.

 Американски Арт Деко

Това е стил за тези, които не се страхуват от смели цветове. Ваната може да бъде в лъскаво черно или червено, което в комбинация с позлатени мебели, пресъздава идеално богатството и лукса на този стил. Избора на материали практически е неограничен. Екзотични сортове дърво, изкуствен и естествен камък, мозайки от стъкло и т.н.

Хай-тех стил или високотехнологен

 Той изисква сдържаност в цвета и текстурата. Съвременните методи за обработка на материала позволява в банята заедно с естествената дървесина да се използва водоустойчива пластмаса, метал и стъкло, но и да поставите санитерната техника в нея. За този вид баня са важни изчистените линии. Помещението трябва да има достатъчно светлина и затова е най-добре да се разпредели на няколко области: общо осветление, лампа над мивката и такива около огледалата. Всички електрически уреди трябва да бъдат оборудвани с устройства за защита.

Новият  поглед към функциите на банята се крие във факта, че тя се разглежда като един от основните, а не спомагателни помещения. Ето защо в модерната баня би било подходящо да се постави малък стол или табуретка  и дори изкуствена камина с псевдо-огън. Една от най-модерните тенденции е  банята да е в стая с прозорци, за да разполага с естествена дневна светлина.

 

Be the First!

Leave a Reply