Skip to Content

Завеса в банята

Завесата в банята е най-евтиният аксесаор, с който да се оформи пространството около душа.  Тя е практична, но като всяко нещо си има своите предимства и недостатъци.

Завесите за баня се разделят на две групи в зависимост от материалите, от които са произведени – текстилни и ПВЦ. Текстилните са по-плътни и са подходящи за дългосрочна употреба, а ПВЦ завесите са по-леки и имат по-краткотраен живот.

Поддръжката на завесата зависи от условията в банята. За да съхне равномерно и да се сведе до минимум появата на петна и плесен, препоръчително е след всеки душ тя да се облива с вода и да се оставя изпъната.
Всяка завеса има етикет на поддръжка, на който е указано как да се пере. Препоръчва се ПВЦ завесите да се перят на ръка. По-малките завеси се почистват по-лесно на ръка. Текстилните завеси могат да се перат на пералня при 30 градуса на програма за синтетика.

Един от най-големите недостатъци при завесите за баня са мухълът и микроорганизмите. За това е добре банята да се проветрява, да се подсушава след всяко къпане и завесите да се почистват редовно. Понякога дори се налага честа подмяна с нова завеса.

Безспорно един параван за баня или една душ кабина са много по-добър избор от завесата. Те са по-модерни и по-хигиенични. Освен това се чистят много по-лесно.
На пазара се предлагат няколко вида паравани за баня – с плъзгащи се врати, стационарни, ъглови или преградни. Стъклото им може да бъде прозрачно, цветно или матирано. Разбира се те са малко по-скъпи от завесите за баня, но доста по-евтини от душ кабините.
Колкото до душ кабините, те биват както обикновени, така и парни и хидромасажн, с радио или със стерео система. Удоволствието от къпането при тях наистина е много голямо.
Както завесите, така и параваните и душ кабините изискват почистване, но при тях е много по-лесно.

Разбира се, най- изгодни като цена си остават завесите, но все пак заложете на по-добро качество, за да не се налага честата им подмяна с нови.

Be the First!

Leave a Reply