Skip to Content

Защо да ползвате сауна и парна баня

inthebad

Един от най-добрите и лесни начини да се отпуснете е като си направите парна баня или сауна. По този начин ще подобрите кръвообращението, ще намалите напрежението и не само това. И двете процедури са изключително полезни за здравето.

 
Сауната действа успокоително върху нервната система. Облекчава болките в мускулите и ставите, намалява стреса в организма, понижава кръвното налягане. Тя е препоръчителна за хора, страдащи от артрит, главоболие и мигрена, също така и безсъние. От сауната тялото се загрява и започва да се охлажда, след като излезете от нея. От топлината в тялото се отделят ендорфини. Те от своя страна намаляват стреса и напрежението, което води до отпускане на тялото и това спомага за добрия сън и спокойствие на организма.

 
С помощта на парната баня може да подобрите дишането си, тъй като тя помага да се отворят дихателните дихателните пътища. От топлата влага се отварят лигавиците, вследствие на което натискът се облекчава. Ето защо парната баня е изключително полезна за хора с бронхит, синузит и астма. Освен това парната баня подобрява метаболизма и много хора я използват, когато се налага или искат да отслабнат, тъй като тялото се поти и организма се почиства като изхвърля токсините.

 
Както сауната, така и парната баня са много полезни за кожата. Въпреки, че топлината на сауната е по-суха от тази на парната баня, и при двете процедури порите се отварят, лимфната и кръвната циркулация се повишават и по този начин кожата става по-мела и еластична. Тя придобива свеж вид и хората, които редовно посещават сауна или правят парна баня, изглеждат по-млади. Така че, не само ще се чувствате добре здравословно, но и ще изглеждате много по-добре. С помощта на парната баня ще можете да изчистите кожата си от замърсяванията и да се отървете от акне, а със сауна ще премахнете черните точки.

 

Be the First!

Leave a Reply