Skip to Content

Избор на паркет

Преди да изберете паркет, трябва да предвидите мястото, където ще се поставя и трайността, от която зависи какъв вид паркет е.

В миналото най-разпространен беше масивния класически паркет. Той се изработва от естествена дървесина и все още някои хора го предпочитат. Може да си закупите такъв паркет в готов вид и направо да го положите. Под готов вид се има в предвид лакиран и  байцван. Естествения паркет има възможност за многократно циклене в случаи на силно замърсяване и освежаване. Той придава много естетичен вид на помещенията и има добри изолационни качества. Единственият му недостатък е, че не е водо устойчив и подът може да се подуе на места, където има влага.

Друг вид паркет е слоеният, който може да бъде от два, три и повече слоя дърво, които са залепени по между си. Този паркет също се предлага в готов вид- лакиран и оцветен. Има възможност да се освежава не повече от три пъти, а ней-големия му недостатък е, че е податлив на деформация.

И последния вид е ламиниран паркет. През последните години този вид паркет намира широко приложение. Повърхностният му слой се състои от ламинат - вид изкуствен материал. Той покрива микрофилм, който представлява снимка на дърво. По този начин ламинираният паркет имитира различни видове дървесина.

Ламинатът има много предимства- голяма устойчивост на експлоатация, изключително голям избор цветове, бърз и лесен монтаж, лесен за поддържане и най-важното- ниска цена. Недостатъкът му е , че не е устойчив на влага и не може да се реновира, а трябва да се смени.

От своя страна ламинатът бива няколко вида.

В зависимост от конструкцията се дели на три основни:  пресовани, меки и твърди дървесни частици, съответно се обозначават по-накратко – ПДЧ, MDF и HDF. Качеството му зависи от материала, от който е произведен.

В зависимост от предназначението, ламинатът е два вида: за обществено и за домашно ползване.  Те от своя страна са няколко разновидности, в зависимост от това колко е натоварена площта.

Be the First!

Leave a Reply