Skip to Content

Избор на плочки за банята

98223  Днес ще говорим за плочките в банята. Те са важен детайл и не бива да се съобразяваме само с цветовите разновидности на пазара.

В банята взимаме душ, оставаме насаме със себе си и се откъсваме за минути от действителността. Тя символизира чистотата и всичко в нея трябва да бъде добре изпипано. Но не я превръщайте в спа център – преди всичко тя е с функционална роля в жилището.

При избора на плочките са важни няколко неща – дизайн, материал, цвят, начин на подреждане, производител.

Фаянсовите и теракотени плочки са предпочитани може би поради голямото разнообразие и това, че намират широко приложение навсякъде. Не бива да се подценява фактът, че в зависимост от условията, доста от тях се напукват лесно и бързо. Необходимо е добре да се съобрази размерът на помещението, в което ще бъде банята и степента на натоварване в него. За стените се препоръчват по-гладки плочки, докато на пода те трябва да имат покритие, или да са набраздени леко, за да не са хлъзгави и да не предизвикват инциденти. Матовите плочки за пода се поддържат малко по-трудно.

Гланцираните по стените имат добра проводимост за водата, но местата между фугите лесно задържат мухъл. Специалисти съветват при обзавеждането на банята да се избират плочки произведени в България.

Гранитогресът е друга алтернатива за банята. Той е с по-висока цена, която е оправдана от добро качество. Лесна поддръжка, издръжливост, устойчивост – това са само част от положителните страни на този материал за банята. Обработка с химични вещества е другият плюс за гранитогреса. Освен за облицовка на банята, той може да се използва за коридори, антрета, и външни площи.

При покупка на фаянсови, теракотени плочки или гранитогрес бъдете нащрек за разлики в разцветките, които се получават от различните партиди. Освен това в кашоните може да откриете счупени и повредени материали, вследствие на не доброто им съхранение.

 

Be the First!

Leave a Reply