Skip to Content

Каква подова настилка да изберем

flooring in the bathroom Банята има основно значение в жилището. Тя отдавна не е просто помещението от няколко квадратни метра, в което прекарваме по 5-10 минути всеки ден. Напоследък голямо внимание се отделя на подовата настилка. Естествено е всеки да знае, че килим и мокет, са последните две неща, които ще подхождат на банята. Има няколко други варианта, които са най-предпочитани от всички.

Много е важно подовата настилка да отговаря на следните критерии – да бъде влагоустойчива, да не се повлиява от температурни колебания, също така да не бъде хлъзгава и опасна. По тази логика някои залагат на балатума – един малко остарял материал, но все така практичен за дома. В банята обаче трудно ще се намери толкова влагоустойчив балатум, който да не предразполага развитие на мухъл. Затова повечето избират ламинат – той придава уют и топлина в банята. Ако се притеснявате, че ще пропуска водата, може да потвърдим, че на пазара има достатъчно добри фирми, които продават устойчив на влагата ламинат. Недостатъкът му е, че не понася неравности на основата и трябва да се слага голяма фуга до стените.

Дървеното дюшеме е подходяща подова настилка за банята – материалът, от който се изработва, е дъб. Той подлежи на многократно обновяване. Обработва се със смеси, лакове и основи, които не позволяват влагата да прониква. Като минус се отбелязва възможността от възникване на инциденти, тъй като дюшемето е хлъзгаво.

За България нововъведение при обзавеждането на банята е подова настилка от корков дъб. Стърготините от този материал се изпичат по специфична технология, пресоват се и се правят плочи. Получава се доста добър краен резултат и след като се лакира. Коркът е естествен материал и е устойчив на температурни разлики. Негов недостатък е, че не издържа на механични повреди.

Виниловите плочи са новост и са с много добри технически характеристики. Произвеждат се от ПВЦ материали и издържат на третирането с химикали, които се съдържат в почистващите препарати. Не трябва да се подценява фактът обаче, че тези плочи са изцяло изкуствени и нямат топлопроводимост. 

promocii-namalenie-otstypki

Be the First!

Leave a Reply