Skip to Content

Какво знаем за гранитогреса

2111

Гранитогресът е алтернативен материал за облицоване на кухни, подове, бани, стълбища и площадки. Произходът му е Италия и днес намира широко приложение във всеки дом. Знаете ли какво представлява гранитогресът?

 Гранитогресът се получава при високотехнологична обработка и по състав е близък до порцелана и гранита. Смеси от бяла глина, кварц и други минерали се пресоват и изпичат на висока температура – 1300 градуса по Целзий. Като резултат се получават твърди плочки с еднородна структура. Предимствата на гранитогреса са механична устойчивост, студоустойчивост, много голяма твърдост. За получаване на желан цвят към суровината се добавят различни минерални пигменти. По свойства гранитогресът се доближава до естественият гранит. Изключителен плюс е това, че той не променя цвета си с времето и е екологично чист материал.

Гранитогресът се използва все повече при обзавеждането на банята. Защо е предпочитан материал пред фаянсовите плочки например? Голяма приложение имат облицовъчните плочки за баня от гранитогрес .Неговата твърдост позволява да се изработват и плочки с по-голяма повърхност. Възможна е и направата материали с различни визии и ефекти – наподобяващи бетон, замазка, мрамор и т.н. Линиите са изчистени и прости. Създава се впечатление за една цяло – визия почти без фуги. При срязване плочки от гранитогрес от горе до долу имат еднакъв цвят. Той не е хлъзгав материал. Може да бъде с матово покритие, полиран или по-грапава повърхност. Ако се следват предложения от дизайнерите, гранитогресът може да създаде уникални и красиви бани.

Този вид камък има и своите недостатъци. Като отрицателни страни се посочват няколко фактора -
1. Той не е от топлопроводимите материали.
2. Плочите се срязват трудно, изискват специални инструменти.
3. Гранитогресът е по същността си е изкуствен камък.
Затова употребата му в мокро помещение като банята е въпрос на личен избор.

promocii-namalenie-otstypki

 

Be the First!

Leave a Reply