Skip to Content

Как да изберем плочки за нашата баня

Безспорно най-добрият вариант за облицовка на стените в банята са плочките. Те се предлагат в безброй варианти по отношение на цвят и комбинации, размери и материали.

Преди да направите най-правилния избор, трябва да вземете предвид някои обстоятелства, с които да се съобразявате. Преди всичко трябва точно да знаете квадратурата на вашата баня. Това има значение, когато се избира техния размер, тъй като има плочки, чийто размер може да не са подходящи, колкото и да ви харесват.

За стените са подходящи фаянсови плочки, защото тяхното предназначение е единствено и само за там, тъй като те са тънки и няма как да се подложат на натоварване. За пода са подходящи теракота. Те могат да се използват както в банята, така и в кухнята. Плочките от гранитогрес също са подходящи, но по принцип те се използват повече при обществените сгради.

Когато избирате интериорни плочки, залагайте на качеството. Производителят не е толкова важен, колкото самото качество. Така че не е задължително плочките да са от известен производител, по-важното е те да са наистина качествени. Затова проверявайте дебелината на плочките, най- вече на подовите, които са подложени на по-голямо натоварване. Освен това в зависимост от дебелина те се поставят по-лесно.

Другото, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате плочки е наличие на подутини и пукнатини. Плочките със сигурност са здрави, когато тези два дефекта липсват, което означава, че няма опасност от счупване, когато се лепят.
Едно от най-важните условия е плочките да бъдат  устойчиви на влага, защото както сами се досещате, банята е помещнието в дома с най-много влага. Ако плочките не са влагоустойчиви, тогава тяхната повърхност е гладка, а не грапава, което пък води до нежелано хлъзгане. Такива плочки губят блясъка си много бързо, след което изглеждат захабени и стари.

Be the First!

Leave a Reply