Skip to Content

Как да измием плочките в банята?

2121  Красиви и светли бани обикновено са само една реалност в различните лъскавите и луксозни списания – в действителност, банята постоянно клони към замърсяване, ако не е вече близодо него. Миенето на плочките е една от най – трудните задачи, но може да се реши с няколко метода:

 С подръчни средства
Когато се касае до миенето на плочките в банята, хората започват с импровизирани средства, съществуващи вече у дома. Това означава такива за миене на съдове, чинии и други подобни. Те са безопасни за плочки, но и твърде слаби като разтвор. Подходящи са само в случай на изцяло ново замърсяване, когато мръсотията още не се е вградила в най-горния им слой. За предпочитане е да изберете много по-мощни битови средства Примери:

Белина

Разредената с вода белина лесно се прилага със спрей. В същото време повърхността на плочките се дезинфекцира. Няколко минути след прилагането останките от боклука се отстраняват с чиста кърпа. По същия начин, може да използвате амоняк, алкохол върху плочката спирта трябва да престои три -четири минути.
Сода за хляб. Слага се на гъбата и леко се втрива в мръсното място. Не прекалявайте с търкането сода частиците могат да увредят плочките.

 Оцет

Да не е ябълков. Една четвърт от оцет се смесва с вода. Сместа се втрива в проблемните зони. Остатъците от боклука се почиства с топла вода и подсушава за да се избегне оставянето на ивици.
Важно е да не се опитвате да прилагате течности, съдържаща органични киселини и мазнини, защото най-горния слой на плочката може да корозира. Не се използват метални четки, защото и те могат да увредят забележимо повърхността.

Закупени средства
Не е лоша идея да си закупим и качествено средство от магазина.
Дезинфектанти. Идеални срещу бактерии и обикновено се използват в баните.

 Ароматизатори. Усилва свежеста в помещението.

Биоензими

 Справят се лесно с минерални отлагания по плочките.
Универсални решения за почистване на плочките не съществуват, не съществува и такъв универсален подход. Не е необходимо да избирате конкретна марка. Важно е внимателно да се проучи етикета и да изберете разтвор съобразени със специфичната индивидуална ситуациякасаеща вашите плочки. Внимателно прочетете преди да решите за да нямате проблеми в бъдеще. За почистване на плочките най – често се използва меланинова гъба, защото с нея се почиства без особенни усилия.

Общи съвети:
Покривайте фугите между плочките, когато в разствора за почистване има киселина.
Не забравяйте да прочетете инструкциите на специализираните средства за почистване, те са доста специфични.
За избелване на фугите използвайте водороден пероксид. Изплакването след това не е необходимо.
Абразиви на прах по – добре не използвайте.
Използвайте работни ръкавици, дори ако изглежда, че течността, която използвате за почистване на плочките не е агресивна.

Това е всичко – късмет!

 

Be the First!

Leave a Reply