Skip to Content

Плочки за баня

Когато заговорим за баня, винаги започваме от плочките- какви ще бъдат по размер, материал и цвят. От тях зависи какъв санитарен фаянс ще изберем, какви мебели за баня, кои аксесоари ще си подхождат и т. н.

Размерът на плочките за баня трябва да бъде съобразен с размера на помещението. Ако банята е малка, големите плочки не са най-доброто решение. Цветът им зависи както от размера на банята, така и от осветлението- дали ще бъде силно или по-слабо. Също така плочките биват два вида: подови и облицовъчни за стените. Тези, които са предназначени за стените не са подходящи за подово покритие при никакви обстоятелства, тъй като не са толкова издръжливи.

По отношение на повърхността плочките за баня са матирани, полирани и релефни. Изборът им зависи от вашите предпочитания, но е добре да знаете, че най-лесни за почистване са полираните.

В зависимост от материала, от който са изработени, плочките за баня са фаянс, теракота и гранитогрес. Но освен тях се предлагат и огледални плочки и плочки от стъкло, които най-често се използват при сложни проекти.

Фаянсовите и теракотените плочки за баня се изработват от различни видове керамика, която се обработва и декорира в най-разнообразни цветове, дизайн и релеф. Тези плочки са най-използваните за облицовка на мокри помещения.

 Гранитогресът от своя страна може да матиран или полиран. За разлика от фаянсовите и теракотените плочки за баня, той е изключително водоустойчив и здрав е много подходящ за помещения, които са подложени на постоянна експлоатация и лоши условия.

Ако искате да постигнете по-инересен ефект в банята си, може да използвате стъкло керамична мозайка. Тя е идеална за декорация на подове и стени. Използва се най-често за облицовка на басейн, спа центрове и т. н.

Друг изключително красив и здрав материал е мраморът, който е идеален за големи помещения.

Някои видове плочки за баня се предлагат в комплект с декоративни плочки или фризове. Те се поставят по различен начин и чрез тях можете да създадете красиви пана, бордюри и др.

Be the First!

Leave a Reply