Skip to Content

Рустик бани

5443

Обзавеждането за банята често може да е трудна задача. На първо място при избора се поставя функционалността на банята – дали е самостоятелна вана, или е комбинирана с тоалетна, дали е в градски стил, или става дума за баня във вилата, къщата извън града, дали е само душ-кабина и т.н. Защо се обръща внимание на това? Банята в градски стил е с по-малки размери, тоалетната не е отделена в друго помещение, и реално мястото е ограничено. В повечето къщи и апартаменти се акцентира на стаите като спалнята, кухнята и хола.

 Когато обзавеждаме баня във вилата или в извън градска обстановка и разполагаме с достатъчно пространство за нови вдъхновения, ето едно предложение от нас – баня в рустикален стил. Специално място тук заемат дървото и камъка – най-първите материали, влезли в употреба за интериора в дома.

При рустик стила не се изисква лукс и изисканост. Търси се контакт с природата и усещането за уют и спокойствие. Таваните и подът задължително са изработени от дървени греди. Дървото присъства и в изработката на коритото за мивка, дори и за направата на ваната. Всичко има вид на износено и старо, но всъщност новите технологии не позволяват да имате съмнение за некачествено изработени детайли. Шкафове, покрити с ленени покривки и пердета от същата материя, са другият задължителен аксесоар в рустикалното обзавеждане на банята. Цветовете са кафяво-черни, тъмен махагон и мътно-зелени.

Формите трябва да бъдат нестандартни – кръгли и правилни огледала не намират своето място тук. Издялани закачалки от бук или дъб, дори сапунерки от дървен материал пасват идеално в селската подредба на мокрото помещение във вилата или къщата. За осветлението се използват газови фенери или такива, използвани преди години. Стените може да бъдат боядисани в тъмен цвят или да се сложат тапети, издържащи на влагата. Изискването е да наподобяват дърво или камък.

Be the First!

Leave a Reply