Skip to Content

СПА терапия в банята

Как да изберем подходяща вана за банята?

2amБанята отдавна се е превърнала в помещение, в което човек може да се отпусне, да се наслади на различни релаксиращи и разкрасителни процедури.

Един от начините да направите своята баня такова кътче е като си сложите вана.

Повечето хора си представят масивни, тежки, заемащи цялото място в банята, нуждаещи се от десетки литри вода, съдове. Е, има и такива, но все повече семейства се насочват към практичните и компактни вани, отговарящи изцяло на нуждите им.

Не мислете, че се нуждаете от голяма квадратура в банята, за да поставите вана. Много често тя се поставя по душа, и когато няма време или желание за вана, може да си вземете бърз душ, ползвайки я като под-душово корито.

Разнообразието от модели, размери, цветове и материали е огромно, и за да не изпаднете в истинско затруднение, вижте нашите съвети.

Основните материали, от които се произвеждат вани са чугун, стомана и акрил.

Чугунени вани се използват от средата на XIX-ти век. Към днешна дата са се променили технологиите, по които се изработват, но все още са широко застъпени. Чугунът се излива в калъпи, след което се посипва с прахообразна смес и титаниеви соли.

Следва процес по изпичане, което превръща сместа в здрав емайл.

Друг, по-евтин и лек, материал е стоманата. Ваните от този тип се изработват от цял стоманен лист по метода на щамповането. Загряват се по-бързо в сравнение с чугунените и се достатъчно издръжливи (20-30 години експлоатационен живот). Следва покритие с емайл, а между двата материала най-често се поставя шумоизолация.

Последният материал, който ще разгледаме е и най-разпространеният – акрил. Той се ползва за направата на вани, под-душови корита, мивки и други мебели за баня.

Причина за неговата популярност са качествата, които притежава – гъвкавост при определена температура и възможност за разнообразяване на формите, здравина и достъпна цена.

Процесът на изработка се състои в отливане на формата, подсилване с епоксидна смола (най-често) и включване на армиращи стъклонишки. Колкото повече са те, толкова по-стабилна и издръжлива ще е ваната. Недостатък е сравнително лесното нараняване на повърхността (от ноктите на домашния любимец, цигари или други механични повреди). За щастие обаче, те не са перманентни, има начин за тяхното премахване.

 

Be the First!

Leave a Reply