Skip to Content

Цветовата схема на плочките в банята: Как да я изберем?

plochki-za-bany-interior При избора на цвят за плочките в банята обикновено се вземат предвид специфичните характеристики на помещението и разбира се, личните предпочитания на обитателите към определени цветове. Огромното разнообразие от размери, цветове и текстури при керамичните плочки, както и лесната им поддръжка, прави задачата значително по-лека и затова те си остават най-желаният избор за облицовка дори и днес, при наличието на все повече нови материали.

 

Добре е да знаете, че един правилен избор на плочки за стените и пода на банята, може да ви помогне не само да създадете мечтаната атмосфера и настроение в помещението, но и да ви даде възможност за оптични корекции. Ето защо, първото нещо, с което дизайнерите препоръчват да се съобразите при избора на облицовка, е архитектурната специфика и размерите на банята. В случай, че искате да я направите да изглежда по-голяма, отколкото реално е, изберете керамични плочки в светли, неутрални цветове и гладка повърхност. Този трик, в съчетание с умело осветление, със сигурност работи добре. Нискияt таван можете да se коригира визуално, като му добавите блясък, а стените декоририате с вертикални линии, които да ги „издължават“ на височина.

 

По-големите по размер бани също изискват внимание. Грешките в декорацията и обзавеждането им могат да доведат до неприветлива, студена атмосфера. Избегнете неприятния ефект, като изберете за облицовката на стените нюанси в топлата гама. Хоризонталните фризове по дължината на стените също са добра идея, особено, ако таванът е прекалено висок. Печеливша е също и комбинацията между ярки, контрастни цветове, които винаги изглеждат перфектно в по-просторно помещение.
Друго, което е добре да знаете, е различното влияние, което оказват цветовете върху човешката психика. Например, сивото въздейства депресиращо и затова избягвайте да го употребявате като интериорен цвят в което и да е помещение, особено в големи количества. Цветовете в жълто-оранжевата гама ни дават усещане за щастие и придават много топлина на всеки декор. Студените цветове са също добър избор за банята. Зеленото успокоява и освежава, синьото придава увереност, лилавият цвят добавя изисканост и елегантност в интериора. А ако се страхувате да не сгрешите, винаги можете да заложите на вечната комбинация – бяло и черно.
 

promocii-namalenie-otstypki

Be the First!

Leave a Reply