Skip to Content

Цветя в банята – безумна идея или не

132211а  Как ви се струва предложението да отглеждате цветя в банята? За някои си е направо безумие, защото сме свикнали да правим асоциации първо с влагата и водата. Банята е едно затворено помещение, в което всекидневно прекарваме голяма част от времето си. Колкото и невероятно да ви звучи, може да я направим по-уютна и зелена, като сложим живи цветя в нея. Кои са най-подходящите и с какво трябва да се съобразите?

Ако банята ви има прозорец, е добре да поставите саксиите близо до него. При липса на естествена слънчева светлина, то поставете допълнителни крушки, за да има достатъчно осветление за растенията. Поставете ги далече от местата, на които най-често заставате, за да пръскате парфюми, лакове за коса и т.н. Те имат вредно действие за развитието на цветята. Ако все пак забележите, че листата са зацапани с нещо – паста за зъби да кажем, внимателно ги почистете с мокра кърпа.

Най-подходящите видове, които ще се развиват добре в банята, са тропическите растения. Те издържат на влага и високата влажност не пречи на растежа им. Задължително условие е банята да има отдушник обаче. При оскъдно количество естествена светлина най-подходящите цветя са алое вера, аспидистра, дифенбахия, бамбук. Те спокойно ще се развиват в мокрото помещение и ще изискват минимални грижи. При наличие на прозорец и достатъчно слънчеви лъчи, може да сложите азалия, орхидея, сансевиера. Гарденията също доста добре се развива в баня с прозорец и светлина. От храстовидните видове палмите виреят добре във влажна среда, но изискват и малко количество светлина. Помислете добре къде ще ги поставите. Филодендронът е най-големият вид цвете, което може да си позволите да отглеждате в банята. Също така папратът и бръшляна са сенколюбиви и често се развиват добре при влажност.

Отглеждането на цветя в банята не е мисия невъзможна. Те внасят нотки на екзотика и красота, имат свойства да пречистват въздуха, а цветчетата на някои имат нежен лек аромат.

promocii-namalenie-otstypki

 

Be the First!

Leave a Reply