Skip to Content

4 прости правила за правилно осветление в банята

Днес ролята на светлината в интериора на банята е преосмислена. И то благодарение на новите открития за нейното разпределение и за нейното влиянието върху сетивата и възприятията ни. Светлината вече се вписва като категория в обзавеждането. Защото за баня с естествена светлина и за баня, в която няма прилив на светлина отвън, има разлика дори в уредите и материалите, които се използват. Ето 4 прости правила как да организирането правилно осветлението:

 

 1. Естествената светлина е за предпочитане, но ако нямате възможност за баня с прозорци, то осветление, което е от категорията на обкръжаващата светлина, много наподобява начина, по-който естествената светлина се възприема. Тази светлина става чрез ниши, разположени по стените и светлини от тавана. Ефектът е за светлина без ясен източник и с обкръжаващо въздействие.

 

 2. Светлината като декор е възможна като допълнение в обособени части. Например до мивката, където е специфично насочена, за да помага при дейности като миене на лице, миене на зъби, бръснене, и т.н. Подходяща е за голяма баня, която има обособени зони

 

3. Интересен подход за обзавеждане в банята е кинетичната светлина. Тя прибавя светлинни ефекти в помещението и подчертава детайли. Тя може да бъде както и LED светлина с различен цвят на излъчване, да подчертава отделителни зони в по-голяма баня и да се привързва към общия светлинен ефект.

 

4. Допълваща светлина се слага, когато в банята има много места, които не са достатъчно осветени. Това се случва, когато архитектурата на банята е такава, че не позволява основният източник на светлина да достигне до важни зони. А една такава неосветеност може да се прояви като проблем. Затова, с малки допълнителни лампи тези зони могат да се осветят.

 

promocii-namalenie-otstypki

 

Be the First!

Leave a Reply