Skip to Content

Облицовка с керамични плочки

111  Някога правили ли сте облицовка на банята с керамични плочки? Ако сте фен на идеята „направи си сам“ и сте решили да инсталирате плочки във вашата баня и тоалетна, то тази статия е за вас. На първо място обърнете внимание, че повърхността, върху която ще поставите плочките, трябва да е добре почистена и идеално гладка. Проверете плочката – тя също трябва да е чиста и без никакви пукнатини.

Подгответе смес от лепило за плочки според препоръките на производителя. Под ъгъл от 40-60 градуса лепилото се нанася с дебелина от около 2,5 мм с помощта на шпакла, размерът на която избирате в зависимост от размера на плочката. За шевовете или както още се наричат фугите между плочките, се използват специфични инструменти във формата на кръстчета. До тук всичко изглежда лесно, нали? Но в течението на работата може да се сблъскате с някои трудности.

Да започнем от пода. Първо разберете едно – няма как да избегнете рязането на плочки и използването на парчетата в последствие. Така че, да започнем от центъра, където ще слагаме цели плочки и така ще се приближаваме към краищата, където вече ще се наложи да използваме отрязани такива. Когато стигнете до точката „под ваната“, ще подрязвате.

Сега начертайте идеална права линия, по която ще редите първият ред плочки и гледайте да е напълно успоредна на стената – това е задължително. Отклонението, което се допуска е 1 милиметър. Първоначално няма да е проблем, но после ще се получи голямо разминаване. Сложете първата плочка и я изравнете идеално и отново повтарям – без отклонения, защото това ще наруши редът в последствие.

Поставете първият ред и му дайте време да изсъхне, защото вторият ред може да се размеси с първият и да нарушите линията, която толкова старателно правихте до сега. Винаги проверявайте ръбовете на съседните плочки да са на едно ниво, без да има стълбички. Ако се получи надигане почукайте леко върху тази плочка, за да слегне, ако е необходимо скочете върху нея, нищо няма да й стане. Гуменият чук обаче може и да я счупи. Следете лепилото да не се увеличава от ред на ред, защото това може да ви създаде проблеми с изравняването на фугите в ъглите.

Когато започнете да слагате рязаните плочки до стената не забравяйте, че трябва да са с рязаният ръб към стената. Не правете лепилото твърде течно, защото плочките спонтанно попиват. Ако плочката ви се стори накриво я махайте сложете пак разтвор и я поставете отново. Най-важното е да не бързате и всичко ще се получи.
Успех!

Be the First!

Leave a Reply