Skip to Content

Отопление за баня

Отоплението за банята трябва да бъде съобразено с няколко фактора – разположението в жилището, размера на помещението, финансовите средства. Днес ще се спрем на най-използваните два вида – класическите лири и подовото отопление. Какво е важно за тях?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Когато казваме лири за баня, нямаме в предвид тежките метални ребра. Днес технологиите предлагат висококачествени и много функционални лири, които служат дори и за сушилня в банята. Те осигуряват необходимата температура и влажност. Все по-рядко се срещат такива изработени от алуминий, предимно са от мед или стомана.

Захранването става от централния ТЕЦ, като някои модели лири имат допълнителен електрически нагревател. Така те могат да се ползват извън зимния отоплителен сезон. За домовете без наличие на ТЕЦ са произведени лири, които работят изцяло на електричество. Във вътрешността им има специален кабел, който нагрява и минава през цялата лира. Абсолютно безопасни са и доста домакинства ги предпочитат за банята. По отношение на формата изборът също е голям – от овални до правоъгълни, кръгли. Цветовите нюанси могат да се съчетаят с нюансите на цялата баня.

Подовото отопление е скъпо удоволствие, но е удобно и практично. Две са системите, които се използват при този вариант – водна и електрическа. Насоките при избора са спрямо монтирането и разходите по поддръжката и изпълнението. Например водното се поставя с доста средства, но е евтино при употребата. Основата на подовото отопление са тръби, най-често от изкуствена пластмаса. Предвидете, че самият под ще се повдигне с пет до седем сантиметра при поставянето на такъв тип отопление. Мраморът и керамиката са най-подходящите материали в този случай, защото са добри проводници. Не си помисляйте за подово, ако имате дървен под в банята.

Три отоплителни елемента се използват при подовото отопление – отоплително фолио, рогозка, и най-евтиният вариант – кабелът. При преминаване на ток през тях, те моментално се нагряват и създават топлина.

promocii-namalenie-otstypki

Be the First!

Leave a Reply