Skip to Content

Хидроизолация на банята

a223 В жилището хидроизолацията на банята е една задължителна процедура, тъй като това е най-влажното помещение. Защо се прави хидроизолация?

Облицоването на баните с плочки не осигурява нужната защита от влагата и мухъла. Ето защо  под тях трябва да се направи допълнителна изолация. На първо място тя трябва да е сигурна и еластична, да е устойчива на влажност и постоянното обливане с вода. Не на последно място се поставят разходите за полагането й и степента на обработката.

Влагата и мухълът лесно се просмукват под плочките и това води след себе си редица проблеми. Микроорганизми се образуват в близките помещения, което пък допринася за лоша миризма и дори разрушаване на тавани и стени. Най-често пръв признак на влага и развитие на мухъл е поява на тъмни петна по ъглите и пода. Затова при полагане на хидроизолацията е задължително да се обръща специално внимание на хоризонталните и вертикални ъгли в банята.

Всеки сам може да направи хидроизолацията в своето жилище. При нужда може да се консултира със специалисти и майстори, които да му дадат насоки и стъпки, които да следва. Ние най-общо ще проследим процеса на хидроизолация и ще се опитаме да бъдем полезни на всеки домашен майстор.

  • Ако има неравности, е добре да се запълнят, за да не остават дупки.
  • За хубава свързваща повърхност се грундира с подходящ грунд.
  • При нужда се създава наклон и се прави замазка.
  • При направена подова замазка се изчаква 3-4 дни и се поставя първият пласт хидроизолация. Използва се четка или валяк.
  • Фугите се запечатват с лента.
  • Вторият пласт трябва да се сложи най-малко 4 часа след първия, като изискването за общата дебелина на двата слоя е 3-4 мм.
  • След това може да се поставят плочките с еластично лепило, а фугите трябва да се фугират. За ъглите може да се използва силикон.

promocii-namalenie-otstypki

Be the First!

Leave a Reply