Skip to Content

Особености при проектирането на банята : Разстояния за комфорт

244За да може човек без никакво неудобство да се измие спокойно на мивката, се нуждае от около 70 см свободно пространство за движенията на неговото тяло без никакъв риск. Затова при планирането на банята не е необходимо да приближавате мивката плътно до други предмети, които са част от помещението. За бидето и тоалетната е важно не само да се планират предварително 50 см, но и достатъчно запазено място (около 45 см от центъра до стените на тоалетната) и от двете страни.

Пред ваната или кабината за душ е необходимо да се остави достатъчно незаето пространство, за да се достигнете безпроблемно нужната кърпа или халат, както и да се подсушите без затруднение. Поради тази причина, минималният размер на откритата площ пред тях  трябва да е нещо от сорта на 80Х80 см. Пред пералнята машина също трябва да се осигури 60Х60 см свободно пространство, за да функциунира тя правилно.

Да не забравяме, че в банята не сме само за да си вземем душ – там също се и разкрасяваме. Важното е всички необходими елементи за тази цел да са на една ръка разстояние от огледалото и мивката. Последните всъщност са един вид център на зоната на “работа” в банята, около която имат място шкафове, поставки за кърпи, рафтове и разбира се електрически контакти.

За всеки човек с обикновен ръст, най-комфортната от всяка гледна точка взаимодействие с околната среда се явява височината от 80 до 150 см над пода. Ето защо по-голямата част от предметите в банята (включително контакти, ключове, кранове и прочее) трябва да бъдат поставени в този диапазон.

Ако в семейството ви има деца, то вариантите са два: да пригодите специална детска мивка и детска тоалетна, която да ползват без проблем, съобразена с техните ръстове или да използвате специална стълбичка за мивката.

promocii-namalenie-otstypki

Be the First!

Leave a Reply